Conveni col·lectiu de treball d’empreses de serveis funeraris i gestió de cementiris de la província de Barcelona. Text

Vigor 2024-2029

Codi de Conv. Núm. 08001545011993

(BOPB, 14-05-2025)

TÍTOL I
DISPOSICIONS GENERALS

Capítol I
Parts Signatàries, Legitimació y Eficàcia

Article 1 Parts Signatàries

Són parts signatàries del present Conveni Provincial d’Empreses de serveis funeraris i gestió de cementiris, d’una part, com a representació laboral, UGT Serveis Públics de Catalunya, Federació Construcció i Serveis de Comissions Obreres, i d’una altra, l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya, com a representació empresarial.

Ambdues parts es reconeixen mútuament legitimació i capacitat suficient per negociar el present Conveni.

Article 2 Eficàcia i Abast Obligacional

Donada la naturalesa normativa i eficàcia general, que li ve donada pel que es disposa en el Títol III de l’Estatut dels Treballadors i per la representativitat de les organitzacions signatàries, el present Conveni obligarà a totes les associacions i entitats, així com empreses i treballadors inclosos dins dels seus àmbits funcional, personal i territorial durant el seu període de vigència.

Capítol II
Àmbits d’Aplicació

Article 3 Àmbit Funcional

Aquest Conveni regula les relacions laborals de les empreses que es dediquen a l’activitat de la prestació de serveis fúnebres i gestió de cementiris, així com dels treballadors que presten els seus serveis a les dependències i instal·lacions de les mateixes, ja siguin tanatoris, cementiris, crematoris o qualsevol altre on es realitzin les activitats descrites.

Article 4 Àmbit Temporal. Durada i Pròrroga

Aquest Conveni entra en vigor el dia 1 de gener de 2024 amb caràcter general, incloent-hi els efectes econòmics pactats, independentment de la data en què sigui signat, inscrit i publicat.

La durada d’aquest Conveni és de 6 anys i finalitza el dia 31 de desembre de 2029.

Es prorroga any rere any si cap de les parts signants no el denuncia amb una antelació de 3 mesos, com a mínim, respecte a la data de la finalització de la durada pactada.

Article 5 Àmbit Territorial

Aquest Conveni és d’àmbit provincial i afecta la província de Barcelona; inclou totes les empreses de l’activitat, tant públiques com privades, localitzades a la província, fins i tot si la seu central o el domicili social són fora de l’àmbit territorial esmentat.

Article 6 Àmbit personal. Eficàcia

Ateses la plena legitimitat i representativitat de les organitzacions signants, i d’acord amb el que estableix el Títol III de l’Estatut dels Treballadors, aquest Conveni regula les condicions mínimes per al sector a la província de Barcelona i afecta totes les associacions, empreses, treballadors i entitats compreses dins del seu àmbit funcional i personal a la província de Barcelona.

Aquest Conveni regula les relacions laborals entre les empreses de serveis funeraris i de cementiris de la província de Barcelona i el personal que hi presta servei, amb independència de la ubicació de la seu social o establiment principal.

Article 7 S’exclouen d’aquest Conveni

Els membres dels òrgans d’administració de les empreses i el personal d’alta direcció, regulats als articles 1.3.c) i 2.1.a) de l’Estatut dels Treballadors.

Capítol III

Article 8 Comissió Paritària de Interpretació del Conveni

Es crea una Comissió Paritària d’interpretació del Conveni, integrada per 3 representants de l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya i 3 de representants dels treballadors, que han format part de la Comissió Negociadora, amb els seus assessors legals, la tasca de la qual serà interpretar qualsevol dubte que pugui sorgir en l’aplicació del Conveni.

Qualsevol conflicte o discrepància que pugui sorgir entre la direcció de les empreses i la representació legal dels treballadors en l’aplicació, interpretació i vigilància del Conveni haurà de sotmetre’s en primera instància a aquesta Comissió.

La Comissió haurà de resoldre la consulta realitzada en un termini no superior a 1 mes des de la data en què aquesta Comissió en tingui coneixement. En cas de no rebre resposta en el termini previst, es donarà per complimentat aquest tràmit.

En cas que la resolució de la Comissió no sigui satisfactòria per les parts, podran acudir al Tribunal Laboral de Catalunya per resoldre les diferències en relació a la interpretació de les clàusules d’aquest conveni.

El domicili de la Comissió es fixa al tanatori de Ronda de Dalt, carrer Scala Dei, 17-37 (08035) Barcelona.

Article 9 Inaplicació de les Condicions de Treball

Per acord entre l’empresa i la representació legal dels treballadors, quan existeixin causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, es podran inaplicar les condicions de treball previstes en l’article 82.3 del Estatut dels Treballadors, previ desenvolupament d’un període de consultes no superior a 15 dies. Quan el període de consultes finalitzi amb acord es presumirà que existeixen les causes justificatives i solament podrà ser impugnat davant la jurisdicció social per l’existència de frau, dol, coacció o abús de dret en la seva conclusió.

L’acord haurà de determinar amb exactitud les noves condicions de treball aplicables en l’empresa i la seva durada. Així mateix, l’acord haurà de ser notificat a la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu i a l’Autoritat Laboral. Quan el període de consultes finalitzi sense acord les parts se sotmetran a la Comissió Paritària del conveni, de persistir la discrepància, haurà d’acudir-se als procediments previstos en el Tribunal Laboral de Catalunya.

TÍTOL II
DE LA RELACIÓ INDIVIDUAL DE TREBALL

Capítol I

Article 10 Organització del Treball

L’organització pràctica de la feina, d’acord amb les normes i les orientacions d’aquest Conveni i la legislació vigent, és una facultat privativa de la direcció de les empreses. Tant la direcció com el personal estan obligats, en tot moment, a assolir al màxim rendiment en el treball, dins els límits de les seves possibilitats i sobre els principis de bona fe, justícia i equitat.

Així mateix, a títol enunciatiu, són facultats de la Direcció de les empreses:

a) Determinar les plantilles de personal necessàries en quantitat i qualificació, d’acord amb el nivell de prestació del servei i l’organització de la feina, amb les dotacions mínimes de personal establertes, o que es puguin establir, a les ordenances municipals que siguin d’aplicació per raó d’ubicació territorial.

b) Establir els criteris i les normes de mobilitat i redistribució del personal, d’acord amb les necessitats de cada empresa.

c) Exigir els rendiments mitjans o habituals en cada tasca i per cada empleat.

d) Qualsevol altra funció anàloga que comporti establir, modificar o substituir normes o criteris amb vista a assolir una millor organització de la feina.

Capítol II
Classificació Professional i Mobilitat Funcional

Article 11 Grups Professionals

El personal a què fa referència aquest Conveni es classifica en grups professionals, agrupant en cadascun d’ells les funciones que es consideren homogènies, sense prejudici del major o menor grau d’autonomia i responsabilitat en el exercici de les mateixes.

La classificació professional es divideix en dos grups professionals:

I. Grup Professional Operacions

S’integren en aquest grup professional el personal vinculat amb l’activitat del condicionament, transport i manipulació de cadàvers i restes, i amb la cura i manteniment de les instal·lacions, vehicles i maquinària de tanatoris, cementiris i crematoris.

II. Grup Professional Administratiu-Comercial

S’integren en aquest grup professional el personal vinculat amb l’activitat d’administració, organització, informació, assessorament i atenció a les famílies i usuaris i funcionament del centre de treball o de l’empresa.

La determinació dels diferents grups professionals es realitza atenent a les aptituds professionals, titulacions i contingut general de la prestació, i podran incloure diverses tasques, especialitats professionals o responsabilitats assignades al personal.

Article 12 Nivells Retributius

Els grups professionals esmentats en aquest article comprenen diversos nivells retributius en funció de les circumstàncies que requereixen o aconsellen una retribució diferenciada, com són l’autonomia de les tasques desenvolupades, mèrits, aptituds, nivell cultural i acadèmic, facultats organitzatives, entre altres.

Els nivells retributius dintre de cada grup professional són:

– Grup Professional Operacions: nivells 1, 2, 3 i 4

– Grup Professional Administratiu-Comercial: nivell 5, 6 i 7

Article 13

La classificació del personal afecte a aquest Conveni és merament enunciativa. Les empreses, doncs, no estan obligades a cobrir tots el llocs enumerats si la necessitat de la feina normal no ho requereix.

El personal podrà ser adscrit a la realització de qualsevol de les tasques que integren el grup professional. No serà precís desenvolupar la totalitat de les tasques que integra cada grup professional.

El treballador tindrà dret a la retribució corresponent a les tasques que efectivament realitzi, menys en els casos de delegació de funcions inferiors, en els que mantindrà la retribució d’origen.

Cal fer els ascensos tenint en compte la formació, els mèrits, l’antiguitat i les facultats organitzatives o tècniques del treballador/a.

Article 14 Mobilitat Funcional

La mobilitat funcional en l’empresa s’efectuarà d’acord a les necessitats del servei, tenint en compte les titulacions acadèmiques o professionals precises per exercir la prestació laboral i amb respecte a la dignitat del treballador.

La mobilitat funcional per la realització de funcions, tant superiors com inferiors, no corresponents al grup professional només serà possible si existeixen, a més, raons tècniques o organitzatives que les justifiquin i pel temps imprescindible per la seva atenció. El empresari haurà de comunicar la seva decisió i les raons d’aquesta als representants dels treballadors.

En el cas de realització de funcions superiors a les del grup professional per un període superior als sis mesos durant un any o vuit durant dos anys, el treballador podrà reclamar la cobertura de la vacant corresponent a les funcions que hagi realitzat, sense prejudici de reclamar la diferencia salarial corresponent.

Capítol III
Ingrés al Treball, Modalitats Contractuals, Període de Prova i Cessaments

Article 15 Ingrés al Treball

L’ingrés dels treballadors/ores en les empreses s’ha d’ajustar a les normes generals sobre col·locació. Els candidats poden ser sotmesos a les proves d’aptitud que les direccions de les empreses decideixin, tant físiques com culturals, professionals o psicotècniques.

Article 16 Modalitats Contractuals

Amb independència dels contractes per temps indefinit que se celebrin, l’empresa pot contractar pels treballs de duració determinada definits en la normativa vigent. La raó del contracte, la seva regulació així com la durada i finalització s’han d’ajustar a les disposicions específiques.

El contracte de treball per circumstàncies de la producció a causa de l’increment ocasional i imprevisible i les oscil·lacions que, tot i que es tracti de l’activitat normal de l’empresa, ocasioni un desajust temporal entre l’ocupació estable disponible i la que es requereix, tindrà una durada màxima d’un any. En el cas que el contracte inicial s’hagués concertat per una durada inferior a la màxima, si es manté la causa de temporalitat es podrà prorrogar, per una sola vegada, fins al límit de l’anualitat.

Entre les oscil·lacions a què es refereix el paràgraf anterior s’entendran incloses aquelles que derivin de les vacances anuals.

Article 17 Període de Prova

Sense perjudici de la remissió a l’article 14 de l’Estatut dels Treballadors, s’estableixen els períodes de prova següents:

Contenido exclusivo para suscriptores

Introduce tus credenciales para ver todo el contenido.